Funktionelle vækstmedier og jordblandinger

Som enhver professionel landskabsarkitekt, entreprenør og anlægsgartner ved, så er vækstmedier og jordblandinger afgørende for de vækst og livsbetingelser, der gives til for træer, blomster, buske og andre planter. Det er blandt andet jordens:

  • Næringsindhold
  • De hydrauliske egenskaber
  • pH-værdien, bæreevne
  • Stabilitet
  • Porestørrelse

Egenskaberne skal passe til både placeringen og beplantningen.

Vækstmediet skal sikre stabilitet, så planterne kan vokse, men samtidig skal rødderne have mulighed for at vokse og udvikle sig. Desuden skal jorden være så løs, at rødderne kan få ilt, og at vandflowet omkring rødderne er passende, ligesom der kan være behov for, at vækstmediet filtrerer vejvand for urenheder. Derudover skal vækstmediet være sammensat, så det har den rette næring og pH-værdi i fht planternes behov.

Jord er derfor ikke bare jord, når man skal plante professionelt i urbane miljøer. Konstruerede vækstmedier kan designes, så de opfylder de mange forskellige krav, og dermed kan du sikre beplantning realistiske levevilkår på trods af omgivelsernes belastning og indflydelse.

Mattles vækstmedier

Hos Mattle har vi udviklet to stærke alternativer til de gængse vækstmedier, som er særligt velegnede til bytræer, åbne vejbede og andre plantehuller i det urbane miljø. Det er blandingerne Upcycled og Balance.

Begge vækstmedier udmærker sig ved at leve op til de populære tyske FLL-vejledninger – både type 1 og 2. Dog viser vores erfaringer, at vores vækstmedier giver væsentligt bedre vækstbetingelser, end man typisk ser med andre FLL-jorde.

Mens FLL-jorden stiller krav til konkrete egenskaber som eksempelvis bæreevne, porøsitet og hydrauliske forhold, så bliver der ikke stillet krav til kvaliteten af de indholdsstoffer, som vækstmediet bygges op af. Mattles vækstmedier, Balance og Upcycled, udmærker sig ved at indeholde ingredienser af høj kvalitet og med fokus på planternes naturlige behov.

Balance –uovertrufne vækstresultater

Den absolut mest optimale vækst, vi har set i de mange hundrede projekter, vi har fulgt gennem årene, er opnået med vores Balance-jordblanding.

Læs mere om Balance

Upcycled – baseret på lokale råstoffer

Udover at sikre væksten af træer og anden beplantning, udmærker vores vækstmedie ”Upcycle” sig ved at blive produceret af udelukkende danske råstoffer. Dermed er Upcycle et væsentligt mere ”grønt” valg end mange af alternativerne på markedet. Samtidig viser Upcycle sig også i praktisk anvendelse at skabe væsentlig bedre vækst end mange andre FLL-jorde på markedet.

Læs mere om Upcycled

Forbedringer af den lokale jord

Hos Mattle hepper vi på udviklingen af en mere grøn og bæredygtig verden. Derfor forhandler vi ikke kun færdige jordblandinger og konstruerede vækstmedier, men leverer også materialer til forbedringer af den lokale jord, hvilket i nogle tilfælde både kan være fuldt tilstrækkeligt og spare verden for en del transport og den dertilhørende CO2-udledning. Afhængigt af den lokale jords kvalitet og egenskaber, kan jordforbedring være et skånsomt alternativ til at udskifte store mængder jord.

Mattle leverer både biokul og humus-forbindelser til jordforbedring.

Læs mere om jordforbedring

Vækstmedie designet til taghaver

Udover at sikre beplantningen de rette vækstbetingelser, så er vægt et vigtigt parameter, når der skal vælges jord til taghaver. Mattle har derfor udviklet et letvægts-vækstmedie, som udover at sikre beplantningen på taget nogle gode livs- og vækstbetingelser, også har nogle optimale hydrauliske egenskaber.

Dermed kan tagjorden anvendes i kombination med forskellige LAR-løsninger – herunder Mattles Permavoid-kassetter. Afhængigt af, hvordan taghaven konstrueres, er der mulighed for at optage og opbevare store mængder regnvand, som både kan anvendes til at mindske urban heat island-effekten og til at sikre beplantningen tilstrækkeligt med vand mellem regnen.

Kvalitetsmuld til græsarmering

Triste og gule arealer med græsarmering under parkeringspladser er desværre et alt for velkendt syn, men det er meget sjældent intentionen, når de grønne parkeringspladser anlægges. For at komme problemet til livs har Mattle udviklet en yderst stabil muld, som sikrer, at græsset kan gro og blive stærkt på trods af de vanskelige vækstbetingelser, der skabes, når der jævnligt kører biler og andre tunge transportmidler hen over græsset. Der er derfor især lagt vægt på bæreevne og de hydrauliske egenskaber i udviklingen af denne muld.

Læs mere om Muldstabil

Er du i tvivl om, hvilket vækstmedie, der er det rette til dit grønne projekt, så kontakt os for at få faglig sparring og rådgivning. Skriv til info@mattle.dk eller ring på telefon 8844 1030.

Nyheder og spændende information fra Mattle

Tilmeld nyhedsbrev

CO2-udledningen skal mindskes af os alle

Udover vækstmediets tekniske egenskaber, der er direkte forbundet med planternes behov, så bliver det i stadigt stigende grad væsentligt at se på de ressourcer, der er forbundet med produktionen af vækstmedier. Her er det især den udbredte brug af pimpsten, som findes i mange blandinger.

Meget af den pimpsten, som bruges i de vækstmedier som sælges i Danmark, kommer fra Island og bliver sejlet til Danmark. Det er en kilde til en i mange tilfælde unødvendig CO2-udledning.

Funktionelle jordblandinger giver nemme arbejdsgange

En anden ressource, som ofte er en udfordring i anlægsarbejde, er arbejdstimerne. Mattle har derfor lagt vægt på at udvikle vækstmedier med en optimal bæreevne, hvilket betyder, at de kan tilbyde samme funktionalitet, som en makedam-løsning.

Traditionelt opbygges en makadam med forskellige lag af jord og grus, hvilket komplicerer både leveringen af materialer og arbejdsgangene. Med Mattles vækstmedier kan du anvende den samme blanding til hele opfyldningen og samtidig opnå de kendt makadam-effekter med mulighed for beplantning og afledning af regnvand. Derfor omtales Mattles vækstmedier ofte som en mikro-makadam med henvisning til kornstørrelsen i jordblandingen.